woensdag

De Selectie van...

Voor het tijdschrift van de BNI (Bond Nederlandse Interieurarchitecten) werd ik  
benaderd om een artikel te schrijven over mijn favoriete materialen.
Zie hier het resultaat.



donderdag

Artikel hotelkamer in tijdschrift Eigen Huis en Interieur




"Iemand als gast uitnodigen
betekent zich belasten
met de zorg voor zijn geluk
gedurende de tijd dat hij
onder ons dak vertoeft".
Anthelme Brillat Savarin


Dit is een van de uitgangspunten voor het ontwerp van de hotelkamers
in het Teaching Hotel Chateau Bethlehem te Maastricht.
In dit oefenlaboratorium van de Hoge Hotelschool te Maastricht
kregen we volledig de vrije hand om 2 hotelkamers te ontwerpen.
Het uitgangspunt van ons ontwerp zijn de studenten van de hotelschool in Maastricht die opgeleid worden voor een succesvolle carrière in de internationale hotelbranche.
Met ons ontwerp willen we dat zij niet alleen geïnspireerd worden om naar de mogelijkheden en trends van de toekomst te kijken maar ook dat ze een bepaalde maten van gastvrijheid waarborgen. Daarnaast staat Limburg bekend om zijn gastvrijheid. Onze missie is: “professionals in hospitality”, a different point of view.
­Een bezoek aan onze kamer is ook een bezoek aan Zuid-Limburg. Een regio die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan. De kamer is geen uitwisselbare ruimte die net zo goe­­d in Londen, Madrid of Brussel had kunnen liggen. Het concept is afgestemd op de plek en de inrichting geeft antwoord op de ruimte en diens specifieke kenmerken.
De gastvrijheid hebben we gevonden in de menselijke interactie tussen het personeel; de student en de hotelgast. Deze is geïnspireerd op de ryokans, de traditionele pensions in Japan die bekent staan om hun legendarische service. In de ryokan zijn alleen de essentiële dingen aanwezig. Door deze eenvoud krijgt de hotelgast de mogelijkheid om volledig tot rust te komen. Met ons ontwerp lossen we deze eenvoud op door alle essentiële zaken te bundelen.
We willen een bepaalde gastvrijheid van het personeel “uitlokken”, anders dan de normale gang van zaken in een hotel. De gastheer dient mee te lopen naar de hotelkamer en al doende tekst en uitleg te geven over het gebruik van de hotelkamer, net zoals het personeel in de ryokan.
De kamers zijn ingericht met houten meubelelementen. Hierin hebben alle benodigde functies hun plek gekregen. De gast wordt uitgedaagd dit meubel te ontdekken.
De door ons vormgegeven kamers hebben beide hun eigen karakter.
Kamer 22 heeft een prachtig zicht op de kasteeltuin, als antwoord hier op is de inrichting sober en rustig. Eén meubel staat als een abstracte doos in de ruimte. Het personeel is de enige die weet heeft van de verborgen wereld achter de gesloten deuren. Hij legt de gast het gebruik van het meubel uit, waarna vervolgens de gast zelf op ontdekking uit kan gaan.

Kamer 18 is daarentegen introvert, er is bijna geen relatie met buiten. Hier vormt de oude, originele houten kap de omkadering van het interieur en staan de elementen in de ruimte verspreid opgesteld. Om de meubels heen ontvouwt zich een veelheid aan plekken en functies.
Wij heten u welkom, treedt binnen.
Fleur Muris & Marcel van Neer